je ker dorastajúci do výšky okolo 4 až 8 metrov. Hojne rozšírená je naprieč celou Európou, vrátane najsevernejších oblastí. Lieska je známa hlavne svojimi plodmi, ktoré dozrievajú v letných mesiacoch. Vyrastajú samostatne či v skupinách po piatich kúskoch.
Lieska obyčajná
Vylúskané lieskové oriešky
Sú zdrojom bielkovín a zdravých tukov
Menšia hrsť orieškov predstavuje skvelý olovrant či desiatu, rovnako je ich možné pridať do raňajkovej kaše. Sú výživné a telu rýchlo dodajú energiu. V lieskovcoch nájdeme dôležité bielkoviny, ktoré tvoria okolo 15 percent ich hmotnosti. Až z približne 60 percent sú však tvorené tukmi. Nájdeme v nich nenahraditeľné omega-3 aj omega-6 mastné kyseliny, ktoré radíme medzi zdravé tuky. Rovnako ukrývajú sacharidy, takže sú zdrojom všetkých základných zložiek potravy.
Telu doplnia mnohé vitamíny aj minerály
Lieskovce sú plné ďalších dôležitých látok, ktoré síce nepotrebujeme v takých množstvách ako predchádzajúce makronutrienty, no rovnako sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu. Nájdeme v nich mnohé vitamíny skupiny B, taktiež vitamíny C, E aj K. Sú bohaté na železo, vápnik, horčík, draslík, zinok či mangán. Taktiež sa v nich ukrýva luteín a ďalšie látky s antioxidačným pôsobením.
Pomôžu tráveniu
Pravidelnou hrsťou lieskových orieškov do tela dopravíme i dávku vlákniny. Tá má okrem iného aj veľký význam pre správnu funkciu tráviaceho systému. Je dôležitá pre peristaltiku čriev, čiže ich pravidelný pohyb. Jej dostatok v strave tak zabezpečuje ochranu pred nedostatočným vyprázdňovaním a zápchou. Vďaka svojmu zloženiu lieskovce celkovo podporujú tráviace procesy.
Preventívne pôsobia proti málokrvnosti
Chutné lieskové oriešky rovnako prispievajú k prevencii problémov s málokrvnosťou, inak chudokrvnosťou či anémiou. Telu doplnia slušnú dávku železa, ktorého nedostatok je v mnohých prípadoch príčinou anémie. V lieskovcoch tiež nájdeme kyselinu listovú či meď, pričom i tieto látky majú veľký význam pri krvotvorbe. Lieskové orechy, ktoré sú zdrojom týchto dôležitých látok, tak podporujú tvorbu červených krviniek a hemoglobínu, čo je červené krvné farbivo.
Podporujú dobrý stav ciev
Konzumácia lieskovcov môže prospievať i našim cievam. Sú vítanou súčasťou jedálnička, ktorý prispieva k udržovaniu hladín cholesterolu v norme. Najmä zlý LDL cholesterol sa môže usádzať v stenách ciev, čím sa postupne zužujú. To môže viesť k rozvoju vážnych srdcovo-cievnych ochorení. Vysoký cholesterol preto neradno podceňovať, keďže ide o závažný rizikový faktor rôznych kardiovaskulárnych chorôb. Lieskovce vďaka obsahu mastných kyselín i antioxidantov celkovo priaznivo vplývajú na zdravie srdcovo-cievneho systému.
Lieska obyčajná je ker dorastajúci do výšky okolo 4 až 8 metrov. Hojne rozšírená je naprieč celou Európou, vrátane najsevernejších oblastí, okrem toho rastie v priľahlej Ázii či na severe Afriky. Lieska je známa hlavne svojimi plodmi, ktoré dozrievajú v letných mesiacoch. Vyrastajú samostatne či v skupinách po piatich kúskoch.
Podporia činnosť mozgu
Lieskovce, podobne ako aj ďalšie druhy orechov, predstavujú perfektnú potravinu pre náš mozog. Prispievajú k upokojeniu nervového systému a vďaka mnohým látkam aj k jeho správnej funkcii. Obsahujú napríklad vitamín B6, takzvaný pyridoxín, ktorý prispieva k dobrej nálade aj zdraviu nervov. Hrsť lahodných lieskových orieškov nám skvelo pomôže podporiť činnosť mozgu.
Pomôžu pri chudnutí i naberaní svalov
Nakoniec ešte môžeme spomenúť, že lieskové oriešky sú vítanou súčasťou jedálnička aj pri diétach. Samozrejme, netreba zabúdať na to, že sú kalorické a je ich potrebné konzumovať v rozumnom množstve. Telu však doplnia množstvo dôležitých látok, dobre zasýtia, dodajú energiu a chránia pred návalmi hladu, takže sa im ani pri diétach netreba vyhýbať. Navyše vďaka svojmu zloženiu majú priaznivý vplyv na svalstvo, taktiež kvalitu kostí, kĺbov či pokožky.
Lieska obyčajná. Ešte nedozreté oriešky v škrupine.